Issue |
Cah. Agric.
Volume 24, Number 3, Mai-Juin 2015
|
|
---|---|---|
Page(s) | 177 - 185 | |
Section | Études originales / Original Studies | |
DOI | https://doi.org/10.1684/agr.2015.0753 | |
Published online | 01 May 2015 |
Perspectives pour l’intégration des comportements de l’avifaune dans la gestion d’agroécosystèmes insulaires tropicaux : le cas de cultures vivrières à la Martinique
Prospects for integrating avian behavior in the management of agroecosystems on tropical islands: the case of food crops in Martinique, French West Indies
1
Institut écologie et environnement (CNRS) CRPLC, UMR-CNRS 8053, Université des Antilles et de la Guyane, 97275 Schoelcher, Martinique, France
2
FREDON Martinique, Croix Rivail, 97224 Ducos, Martinique, France
3
Université Paris Diderot - Paris 7, 75205 PARIS CEDEX 13, France
a jrgrosde@martinique.univ-ag.fr
b remi.picard_fredon972@yahoo.fr
c seb.siblet@laposte.net
Si les oiseaux sont considérés comme un enjeu patrimonial, leurs comportements alimentaires sont une menace potentielle pour les productions agricoles vivrières. Leur prise en compte apparaît primordiale pour répondre à des objectifs de gestion concertée associant la conservation de la biodiversité à une activité agricole économiquement viable. Cette double représentation des oiseaux participe à en qualifier certains d’espèces à risques pour les cultures. Or, l’avifaune des milieux agricoles se caractérise par la prédominance d’espèces ubiquistes dont les comportements alimentaires contribuent certes au développement de comportements dommageables à la production agricole, mais permet aussi des comportements alimentaires bénéfiques ou sans effets. L’approche éthologique phénoménologique, retenue pour identifier les comportements, confirme que le registre comportemental d’une même espèce peut inclure des comportements alimentaires dommageables ainsi que d’autres sans impacts, voire même bénéfiques à la production agricole.
Abstract
Birds are a natural heritage, but their feeding habits can be a potential threat to food crop production. It is essential to take these characteristics into account to reconcile biodiversity conservation and economically viable farming. This dual representation of birds helps to qualify some species as dangerous to crops. Yet, agricultural avifauna comprises mainly ubiquitous species whose feeding behavior can be detrimental to agricultural production, but can also have positive or neutral effects depending on agricultural system. The phenomenological ethological approach used to identify behaviors confirms that behavioral range of one species may include detrimental behavior as well as behavior that has neutral or even positive effects on agricultural production.
Mots clés : agroécosystème / biodiversité / oiseau / ressource alimentaire / système de culture
Key words: agrecosystems / biodiversity / birds / cropping patterns / feed resources
Thèmes : productions végétales / ressources naturelles et environnement
Subjects: natural resources and environment / vegetal productions
© Cirad 2015
This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License CC-BY-NC (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, excepted for commercial purposes, provided the original work is properly cited.
Current usage metrics show cumulative count of Article Views (full-text article views including HTML views, PDF and ePub downloads, according to the available data) and Abstracts Views on Vision4Press platform.
Data correspond to usage on the plateform after 2015. The current usage metrics is available 48-96 hours after online publication and is updated daily on week days.
Initial download of the metrics may take a while.