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Cah. Agric.
Volume 26, Number 2, Mars–Avril 2017
Les agricultures face au changement climatique. Coordonnateur : Emmanuel Torquebiau
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Article Number | 25003 | |
Number of page(s) | 10 | |
Section | Études originales / Original Studies | |
DOI | https://doi.org/10.1051/cagri/2017007 | |
Published online | 05 April 2017 |
Research Article / Article de recherche
Perception of climate change and farm level adaptation choices in central Kenya
Perception des changements climatiques et choix d’adaptation des agriculteurs du Kenya central
1 SupAgro Montpellier, 2, place Pierre-Viala, 34060 Montpellier cedex 1, France
2 Cirad, UMR Innovation, 73, avenue Jean-François Breton, 34398 Montpellier, France
3 Department of Agricultural Economics and Social Sciences, Universidad Politecnica de Madrid, Avenida de la Complutense SN, 28040 Madrid, Spain
⁎ Corresponding author: kinfe_asayehegn.gebreeyesus@cirad.fr, kinfe85@gmail.com
Farmers are experiencing the need to adapt to climate change, and are developing different strategies. This article contributes to the understanding of farmers’ adaptation choices, their determinants and their implications, in relation to the household income. In 2014, Focus Group Discussions (FGDs) and 220 household surveys were carried out with farmers in coffee and food crop zones in Central Kenya. The Heckman model was used to evaluate the determinants of adaptation choices and their marginal effect. Farmers from the coffee zone or from the food crop zone perceive and adapt differently to climate change. Farmers who are aware of changes in climate are more willing to explore adaptation strategies. A positive relationship is found between adaptation to climate change and household income. The highest payoff/return is achieved if multiple adaptation choices are used rather than a single strategy. The choices of strategies are also determined by household characteristics, resource endowment, institutional variables, and climate information. The strong correlation between socio-institutional variables and adaptation capacity suggests the need for the establishment and strengthening of local institutions, such as micro-finance and extension.
Résumé
Les agriculteurs doivent s’adapter au changement climatique et développent pour cela différentes stratégies. Cet article contribue à la compréhension des choix d’adaptation des agriculteurs, de leurs déterminants et implications, en lien avec le revenu des ménages. Des groupes de discussion et des enquêtes ont été menés en 2014 auprès de 220 producteurs de zones caféières et de zones de cultures vivrières dans le centre du Kenya. Le modèle d’Heckman a été utilisé pour évaluer les déterminants des choix d’adaptation et leurs effets marginaux. Les producteurs de la zone caféière et de la zone de cultures vivrières perçoivent et s’adaptent différemment au changement climatique. Les agriculteurs qui sont conscients du changement climatique sont plus disposés à explorer différentes stratégies d’adaptation. Une corrélation positive est identifiée entre l’adaptation au changement climatique et l’augmentation du revenu des ménages. Des choix d’adaptation multiples sont plus payants que le choix d’une seule stratégie. Les stratégies d’adaptation sont aussi déterminées par les caractéristiques des ménages, les dotations en ressources, les variables institutionnelles et l’information relative au climat. La forte corrélation entre les variables socio-institutionnelles et les capacités d’adaptation suggère le besoin de renforcer les institutions locales de microfinance et de conseil technique.
Key words: climate change adaptation / coffee / farmers / Kenya
Mots clés : adaptations aux changements climatiques / café / agriculteur / Kenya
© K. Asayehegn et al., Published by EDP Sciences 2017
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