Open Access
Issue
Cah. Agric.
Volume 25, Number 4, Juillet-Août 2016
Article Number 45004
Number of page(s) 8
Section Études originales / Original Studies
DOI https://doi.org/10.1051/cagri/2016031
Published online 13 September 2016
  • Audiot A. 1995. Races d’hier pour l’élevage de demain. INRA Éditions.
  • Audiot A, Bouche R, Brives H, et al. 2005. Populations animales locales et produits de qualité : comment valoriser transforme la ressource génétique ? Les Actes BRG. (5): 577–592.
  • Bertaglia M, Mormont M, Trommetter M. 2005. Conserving local goart breeds and traditional pastoralism in southern France. Agr. Med. 135: 77–94.
  • Clop A, Marcq F, Takeda H, et al. 2006. A mutation creating a potential illegitimate microRNA target site in the myostatin gene affects muscularity in sheep. Nat. Genet. 38 (7): 813–818. [CrossRef] [PubMed]
  • Cowan R, Gunby P. 1996. Sprayed to death: Path dependence, lock-in and pest control strategies. Econ. J. 106 (436): 521–542. [CrossRef]
  • Daniaux C, Stassart P, Massart S, Donnay I, Baret PV. 2006. Conservation des ressources génétiques animales en Région Wallonne : le paradoxe de l’hyper spécialisation. 3R (13): 355–1355
  • Forney J, Häberli I. 2014. Introducing ‘Seeds of Change’ into the Food System? Localisation Strategies in the Swiss Dairy Industry. Sociol. Rural. 56 (2): 135–156. doi: 10.1111/soru.12072. [CrossRef]
  • Gandini GC, Ollivier L, Danell B, et al. 2004. Criteria to assess the degree of endengerment of livestock breeds in Europe. Livest. Prod. Sci. 91 (1–2): 173–182. [CrossRef]
  • Geels FW. 2004. From sectoral systems of innovation to socio-technical systems: Insights about dynamics and change from sociology and institutional theory. Res. Policy 33 (6–7): 897–920. doi: 10.1016/j.respol.2004.01.015. [CrossRef]
  • Hinrichs CC. 2003. The practice and politics of food system localization. J. Rural. Stud. (19): 33–45. [CrossRef]
  • Lauvie A, Stassart P. 2014. Can systems using hyper specialized breeds be considered as localized agrifood systems? The example of the Belgian Texel breed. European IFSA Symposium, Berlin, April 2014. En ligne : http://ifsa.boku.ac.at/cms/fileadmin/Proceeding2014/WS_2_4_Lauvie.pdf (consulté le 11 avril 2016).
  • Leroy P, Moula N, Huart A, et al. 2012. Amélioration des performances génétiques des races tropicales par les races wallonnes. 15e Journée Outre-mer. Gembloux Agro-Bio Tech, En ligne, https://orbi.ulg.ac.be/bitstream/2268/132231/1/Journees-OutreMer-25-08-2_corr.pdf, consulté le 18/04/2016.
  • Ligda C, Casabianca F. 2013. Adding value to local breeds: challenges, strategies and key factors. Anim. Genet. Resour. (53): 107–116. [CrossRef]
  • Martin-Collado D, Diaz C, Maki-Tanila A, et al. 2012. The use of SWOT analysis to explore and prioritize conservation and development strategies for local cattle breeds. Animal 7 (6): 885–894. [CrossRef] [PubMed]
  • Mathias E, Mundy P, Koehler-Rollefson I. 2010. Marketing products from local livestock breeds: an analysis of eight cases. Anim. Genet. Resour. (47): 59–71. [CrossRef]
  • Minery S, Brochard M, Pinard D. 2013. La génétique : des potentialités renouvelées pour une meilleur adaptation des animaux à différentes conduites d’élevage. Ethnozootechnie (95): 39–42.
  • Stas S, Mougenot C. 2009. Les concours de cochons « Piétrain ». régard anthropologique sur une race au carrefour de son histoire. Ethnographiques.org (19): http://www.ethnographiques.org/../2009/Stas,Mougenot.
  • Stassart P. 2003. Produits fermiers : entre qualification et identité. PIE Peter Lang-EcoPolis.
  • Stassart P. 2005. Construction d’un marché alternatif de viande bovine fermière. Econ. Rural. (286–287): 29–44.
  • Stassart P, Jamar D. 2008. Steak up to the horns: the conventionalization of organic stock farming: knowledge lock-in in the agrifood chain. GeoJournal (73): 31–44. [CrossRef]
  • Stassart P, Jamar D. 2009. Agriculture Biologique et Verrouillage des Systèmes de connaissances. Conventionalisation des Filières Agroalimentaires Bio. Innov. Agron. 4: 313–328.
  • Stassart P, Stilmant D. 2012. Lorsqu’une filière s’identifie à son territoire : que nous apprend l’expérience du « Boeuf des prairies gaumaises ». XVII Carrefour de la Production annimale : « De la production à la consommation locale de produits animaux ». https://orbi.ulg.ac.be/bitstream/2268/131450/1/Stassart%20Stilmant%202012%20Boeuf%20des%20Prairies%20Gaumaises.pdf, consulté le 11 avril 2016.
  • Vissac B. 2002. Les vaches de la République : saisons et raisons d’un chercheur citoyen. INRA Editions.

Current usage metrics show cumulative count of Article Views (full-text article views including HTML views, PDF and ePub downloads, according to the available data) and Abstracts Views on Vision4Press platform.

Data correspond to usage on the plateform after 2015. The current usage metrics is available 48-96 hours after online publication and is updated daily on week days.

Initial download of the metrics may take a while.