Issue |
Cah. Agric.
Volume 27, Number 1, Janvier-Février 2018
|
|
---|---|---|
Article Number | 15009 | |
Number of page(s) | 7 | |
Section | Études originales / Original Studies | |
DOI | https://doi.org/10.1051/cagri/2017067 | |
Published online | 23 January 2018 |
Article de recherche / Research Article
Pourquoi le riz étuvé local est-il peu disponible sur les marchés urbains du Bénin ?
Why is local parboiled rice unavailable in urban markets in Benin?
1
Institut Agronomique et Vétérinaire Hassan II,
Rabat, Maroc
2
CIRAD, UMR G-EAU,
34398
Montpellier, France
3
CIRAD, UMR ART-DEV,
34398
Montpellier, France
4
G-EAU, Univ Montpellier,
Montpellier, France
5
ART-DEV, Univ Montpellier,
Montpellier, France
* Auteur de correspondance : laurendatodome@gmail.com
Le riz étuvé local, par ses valeurs nutritionnelles meilleures que celles du riz blanc, est une alternative intéressante pour infléchir la dépendance du Bénin au riz blanc importé. Depuis la crise rizicole de 2008, des efforts ont été consentis pour augmenter la production, améliorer la qualité et faciliter l’accès du riz étuvé local aux marchés urbains. Pourtant, en 2016, ce riz reste quasi introuvable sur les marchés de Cotonou, principale ville du Bénin. Conduit sur un échantillon de 210 acteurs, cet article utilise le paradigme Structure-Comportement-Performance pour identifier les principales raisons de l’indisponibilité du riz étuvé local sur les marchés de Cotonou. Nos résultats indiquent que le riz étuvé local ne représente que 3 % de l’offre de riz, soit cinq fois moins que le riz étuvé importé. La méconnaissance des valeurs nutritionnelles du riz étuvé local par les ménages, son prix supérieur à celui du riz étuvé importé et son indisponibilité tout au long de l’année et chez tous les commerçants sont les principales raisons de la faible demande. Avec des sensibilisations (séances de sensibilisation, des panneaux et spots publicitaires) sur les valeurs nutritionnelles du riz étuvé local, les consommateurs urbains pourraient modifier leur comportement en faveur du riz étuvé local. Cependant, étant donné que le riz étuvé est également importé, nos résultats suggèrent qu’une étude plus fine soit réalisée sur les critères de choix du riz étuvé afin d’éviter la dépendance du Bénin au riz étuvé importé.
Abstract
Local parboiled rice, because of its nutritional values better than white rice, is an interesting alternative to reduce Benin’s dependence on imported white rice. Since the rice crisis of 2008, Benin has improved the production and the quality of local parboiled rice to facilitate its access to urban markets. Despite these efforts, local parboiled rice is not available on Cotonou’s markets, the first town of Benin. Based on a sample of 210 actors, this article uses the paradigm S-C-P (Structure-Behavior-Performance) to identify the main reasons for the unavailability of this rice in Cotonou’s markets. Our results show that local parboiled rice represents 3% of rice supply of Cotonou, five times less than imported parboiled rice. The demand for local parboiled rice is low due to consumers’ ignorance of its nutritional values, higher prices than imported parboiled rice and unavailability throughout the year among all traders by households. Awareness raising efforts (awareness sessions, billboards and advertising spots) on the nutritional values of local parboiled rice could change urban consumers’ behavior in favor of local parboiled rice. However, parboiled rice is also imported, so we recommend to study and analyze the determinants of parboiled rice choice in order to avoid Benin’s dependence on imported parboiled rice.
Mots clés : dépendance riz importé / consommateurs urbains / riz étuvé local / Cotonou
Key words: rice import dependance / urban consumers / local parboiled rice / Cotonou
© L. Todomé et al., Published by EDP Sciences 2018
This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License CC-BY-NC (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.
Current usage metrics show cumulative count of Article Views (full-text article views including HTML views, PDF and ePub downloads, according to the available data) and Abstracts Views on Vision4Press platform.
Data correspond to usage on the plateform after 2015. The current usage metrics is available 48-96 hours after online publication and is updated daily on week days.
Initial download of the metrics may take a while.