Open Access
Issue
Cah. Agric.
Volume 27, Number 1, Janvier-Février 2018
Article Number 15009
Number of page(s) 7
Section Études originales / Original Studies
DOI https://doi.org/10.1051/cagri/2017067
Published online 23 January 2018
  • Adegbidi A. 1996. Structure, conduite et performance du marché du porc local au Sud-Bénin. Cotonou : Faculté des Sciences Agronomique – Université National du Bénin, Série d’Économie et de Sociologie Rurale no 20. [Google Scholar]
  • Adégbola P, Midingoyi S-K, Djenontin I, Arouna A, Adekambi S. 2011. Analyse de la performance des chaînes de valeur Riz au Bénin. Cotonou : PAPA/INRAB/MAEP et ADRAO. [Google Scholar]
  • Bricas N, Tchamda C, Mouton F, eds. 2016. L’Afrique à la conquête de son marché alimentaire intérieur. Enseignements de dix ans d’enquête auprès des ménages d’Afrique de l’ouest, au Cameroun et du Tchad. Paris : AFD, « Études de l’AFD » no 12. [Google Scholar]
  • Dabat M-H, Lançon F, Hanak H, Fabre P. 2007. Manuel d’analyse des filières agroalimentaires. Montpellier : CIRAD. [Google Scholar]
  • Demont M, Ndour M, Zossou E. 2013. Le riz africain peut-il être compétitif ? Une analyse de la compétitivité-qualité par la méthode des enchères expérimentales. Cahiers Agricultures 22: 345–352. DOI: 10.1684/agr.2013.0664. [Google Scholar]
  • Demont M, Fiamohé R, Kinkpé T. 2017. Comparative advantage in demand and the development of rice value chains in West Africa. World Development 96: 578–590. DOI: 10.1016/j.worlddev.2017.04.004. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Gounsè. 2006. Analyse socio-économique de la commercialisation du riz local au Centre-Bénin. Thèse d’Ingénieur Agronome. Faculté des Sciences Agronomiques de l’Université d’Abomey-Calavi, Bénin. [Google Scholar]
  • Hatcheu. 2003. L’approvisionnement et la distribution alimentaires à douala (Cameroun) : logiques sociales et pratiques spatiales des acteurs. Thèse de Doctorat en géographie, Université de Paris I ; IRD. Disponible sur http://www.cartographie.ird.fr/publi/Hatcheu.pdf. [Google Scholar]
  • Houssou P, Gankoue B, Kaboré A, Futakuchi K, Traoré K, Moreira J, et al. 2016. Comparison of parboiled and white rice obtained from ten varieties cultivated in Benin. International Food Research Journal 23(6): 2479–2486. [Google Scholar]
  • Institut national de la statistique et de l’analyse économique du Bénin. 2011. Rapport final de l’enquête modulaire intégrée sur les conditions de vie des ménages. Disponible sur http://www.insae-bj.org/emicov.html. [Google Scholar]
  • Kinkpé T, Adegbola P, Yabi J, Adekamni S, Biaou G. 2016. Analyse conjointe de la préférence des consommateurs pour les attributs de marche du riz au Benin. 5th International Conference of the African Association of Agricultural Economists, September 23–26, 2016, Addis Ababa. [Google Scholar]
  • Konnon D-D, Sotondji C, Adidéhou A 2014. État des lieux de la filière riz au Bénin en 2014. Rapport d’étude. Conseil de concertation des riziculteurs du Bénin. Disponible sur www.interreseaux.org/IMG/pdf/Rapport_Final_Etat_des_Lieux_Riz_1_.pdf. [Google Scholar]
  • Lançon F. 2011. La compétitivité du riz ouest-africain face aux importations : vrais enjeux et fausses questions. Grain de Sel 54–56: 21–22. Disponible sur http://www.inter-reseaux.org/IMG/pdf/GDS54-56_Cereales.pdf. [Google Scholar]
  • Laurencelle L. 2009. Le tau et le tau-b de Kendall pour la corrélation de variables ordinales simples ou catégorielles. Tutorials in Quantitative Methods for Psychology 5(2): 51–58. DOI: 10.20982/tqmp.05.2.p052. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Lutz C 1994. The functioning of the maize market in Benin: spatial and temporal arbitrage on the market of a staple food crop. PhD thesis. Department of Regional Economics, University of Amsterdam. [Google Scholar]
  • Naseem A, Mhlanga S, Diagne A, Adegbola P, Midingoyi S-K. 2013. Economic analysis of consumer choices based on rice attributes in the food markets of West Africa-the case of Benin. Food Security 5(4): 575–589. DOI: 10.1007/s12571-013-0276-6. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Ndindeng S, Manful J, Futakuchi K, Mapiemfu-Lamare D, Akoa-Etoa J, Tang E, et al. 2015. Upgrading the quality of Africa’s rice: A novel artisanal parboiling technology for rice processors in Sub-Saharan Africa. Food Science & Nutrition 3(6): 557–568. DOI: 10.1002/fsn3.242. [CrossRef] [PubMed] [Google Scholar]
  • Olagunju F, Babatunde R, Salimonu K. 2012. Market structure, conduct and performance of gari processing industry in South Western Nigeria. European Journal of Business and Management 4: 99–112. Available from http://www.iiste.org/Journals/index.php/EJBM/article/viewFile/1039/959. [Google Scholar]
  • Rutsaert P, Demont M, Ndour M, Tollens E 2009. Competitive rivals: Willingness to pay for Senegal river valley versus imported rice. 2nd EAAE Workshop on valuation methods in agro-food and environmental economics experimental auction: Theoretical background and empirical applications. Barcelona. [Google Scholar]
  • Tomlins K, Manful J, Larwe P, Hammond L. 2005. Urban consumer preferences and sensory evaluation of locally produced and imported rice in West Africa. Food Quality and Preference 16(1): 79–89. DOI: 10.1016/j.foodqual.2004.02.002. [CrossRef] [Google Scholar]

Current usage metrics show cumulative count of Article Views (full-text article views including HTML views, PDF and ePub downloads, according to the available data) and Abstracts Views on Vision4Press platform.

Data correspond to usage on the plateform after 2015. The current usage metrics is available 48-96 hours after online publication and is updated daily on week days.

Initial download of the metrics may take a while.