Issue |
Cah. Agric.
Volume 32, 2023
|
|
---|---|---|
Article Number | 25 | |
Number of page(s) | 12 | |
DOI | https://doi.org/10.1051/cagri/2023018 | |
Published online | 15 September 2023 |
Article de recherche / Research Article
Politique d’import-substitution au blé et compétitivité des farines panifiables à base de manioc, banane plantain et patate douce au Cameroun
Wheat import-substitution and competitiveness for cassava, plantain and sweet potato-based bread flour in Cameroon
1
Université de Ngaoundéré, Département de Géographie, Ngaoundéré, Cameroun
2
UMR 201 Développement & Sociétés, IRD-IEDES, BP. 320, Yaoundé, Cameroun
3
CIRAD, UMR INNOVATION, F-34398 Montpellier, France
4
INNOVATION, Univ Montpellier, Montpellier, France
* Auteur de correspondance : fofiri_eric@yahoo.fr
Cette étude a pour objectif de documenter le renouvellement d’une politique alimentaire d’import-substitution au Cameroun. Elle interroge en quoi la production de farines panifiables à partir de productions vivrières locales (manioc, banane plantain, patate douce) peut devenir compétitive par rapport aux importations de blé. Elle utilise pour cela un cadre d’analyse de filière et de cluster alimentaires, ainsi que des bases de données primaires et secondaires et des enquêtes. Les résultats confirment une tendance à l’importation croissante de blé, qui présente des risques à l’avenir pour la souveraineté alimentaire. Ils montrent qu’il est difficile de se concentrer uniquement sur un objectif de substitution à la farine importée. La production nationale de manioc, de banane plantain et de patate douce fournit encore peu d’excédents pour répondre aux besoins d’une production industrielle de farines panifiables. En revanche, ces résultats confirment l’opportunité de développement de clusters constitués de petites unités de transformation valorisant une diversité de produits locaux à partir des produits amylacés tropicaux.
Abstract
This study aims to document the renewal of an import-substitution food policy in Cameroon. It examines how the production of bread flour from local food crops like cassava, plantain and sweet potato can become competitive with imported wheat. This study uses a food chain and cluster analysis framework, coupled with primary and secondary databases and surveys. The results confirm the trend towards wheat imports, with risks on future food sovereignty. However, it will be difficult to focus solely on the objective of substituting imported flour. Domestic production of cassava, plantain and sweet potato still provides little surplus to meet the needs of industrial production of bread flour. Nevertheless, these results confirm the opportunity to develop clusters made up of small processing units that add value to a diversity of local products from tropical starch products.
Mots clés : blé / manioc / plantain / import-substitution / système alimentaire / cluster / Cameroun
Key words: wheat / cassava / plantain / import-substitution / food system / cluster / Cameroon
© E.J. Fofiri Nzossié et L. Temple, Hosted by EDP Sciences 2023
This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License CC-BY-NC (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, except for commercial purposes, provided the original work is properly cited.
Current usage metrics show cumulative count of Article Views (full-text article views including HTML views, PDF and ePub downloads, according to the available data) and Abstracts Views on Vision4Press platform.
Data correspond to usage on the plateform after 2015. The current usage metrics is available 48-96 hours after online publication and is updated daily on week days.
Initial download of the metrics may take a while.