Open Access
Issue |
Cah. Agric.
Volume 32, 2023
|
|
---|---|---|
Article Number | 25 | |
Number of page(s) | 12 | |
DOI | https://doi.org/10.1051/cagri/2023018 | |
Published online | 15 September 2023 |
- Abass A. 2022. Processors’ experience in the use of flash dryer for cassava-derived products in Nigeria. Frontiers in Sustainable Food Systems 5: 17. https://doi.org/10.3389/fsufs.2021.771639. [Google Scholar]
- Ambagna J. 2018. L’utilisation des enquêtes de conditions de vie des ménages pour l’analyse de la consommation alimentaire et de la sous-alimentation : illustrations sur les données Camerounaises. Thèse de doctorat, Montpellier Supagro, France, 180 p. [Google Scholar]
- Bimogo F. 2020. Chapitre 29. Cameroun : du pain béni aux farines locales : histoire d’une success story annoncée. In : Frimousse S, ed. Africa Positive Impact. Agir pour un meilleur impact sociétal. Caen (France) : EMS Editions, « Académie des Sciences de Management de Paris », pp. 306–316. https://doi.org/10.3917/ems.frimo.2020.01.0306. [CrossRef] [Google Scholar]
- Boutrais J. 1982. Consommation et production de blé au Cameroun. Une difficile indépendance alimentaire. Revue de Géographie du Cameroun 3(1): 67–80. [Google Scholar]
- Chiffoleau Y, Touzard J. 2007. Réseaux d’entrepreneurs et innovation dans un cluster : une approche par les relations de conseil. Economies et sociétés 41(9): 1485–1506. [Google Scholar]
- Courade G. 1983. La constitution d’empires agro-industriels étatiques depuis l’indépendance au Cameroun : Politique de développement rural et/ou national. African Economic History 12: 33–48. https://doi.org/10.2307/3601315. [Google Scholar]
- Dury S, Zakhia-Rozis N, Giordano T. 2021. Les systèmes alimentaires aux défis de la crise de la Covid-19 en Afrique : enseignements et incertitudes. Cahiers Agricultures 30: 8. https://doi.org/10.1051/cagri/2020052. [Google Scholar]
- Falciola J, Jansen M, Rollo V. 2020. Defining firm competitiveness: A multidimensional framework. World Development 129: 104857. https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2019.104857. [CrossRef] [Google Scholar]
- FAO. 2009. Study of quality management systems for cassava value chains in Cameroun – Study case for Chikwangue and Saka Saka. [Google Scholar]
- Feyaerts H, Goedele VdB, Miet M. 2020. Global and local food value chains in Africa: A review. Agricultural Economics 51(1): 43–57. https://doi.org/10.1111/agec.12546. [Google Scholar]
- Fofiri Nzossié EJ. 2013. Les déterminants de l’offre alimentaire vivrière dans les villes du Nord-Cameroun. Thèse de doctorat, Université de Ngaoundéré, Cameroun, 441 p. Disponible sur : https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-01092376. [Google Scholar]
- Hédin L. 1929. La culture du manioc au Cameroun. Revue de botanique appliquée et d’agriculture coloniale, 9ᵉ année, 93: 311–314. https://doi.org/10.3406/jatba.1929.4739. [CrossRef] [Google Scholar]
- Institut National de la Statistique, INS. 2021. Rapport 2020 sur le commerce extérieur du Cameroun, 11 p. Disponible sur : https://ins-cameroun.cm/wp-content/uploads/2021/09/Note-Commerce-exterieur-2020_VF_.pdf. [Google Scholar]
- Kwa M, Temple L. 2019. Le bananier plantain. Enjeux socio-économiques et techniques. Quæ, CTA, Presses agronomiques de Gembloux, 6 p. [CrossRef] [Google Scholar]
- Laperche B, Sommers P, Uzunidis D. 2010. Innovation networks and clusters: The knowledge backbone. Bristol (UK): Peter Lang, 227 p. [CrossRef] [Google Scholar]
- Martin R, Sunley P. 2003. Deconstructing clusters: Chaotic concept or policy panacea. Journal of Economic Geography 3: 5–35. https://doi.org/10.1093/jeg/3.1.5. [CrossRef] [Google Scholar]
- Mathieu B, Zenabou G, Hamadou L, Alim AYY, Amadou NM. 2021. Caractérisation de l’artisanat agro-alimentaire de la ville de Garoua (Nord, Cameroun). Journal of Applied Biosciences 159: 16429–16437. https://doi.org/10.35759/JABs.159.7. [CrossRef] [Google Scholar]
- Motoyama Y. 2008. What was new about the Cluster Theory? What could it answer and what could it not answer? Economic Development Quarterly 2: 353. https://doi.org/10.1177/0891242408324373. [CrossRef] [Google Scholar]
- Otsuka K, Ali M. 2020. Strategy for the development of agro-based clusters. World Development Perspectives 20: 100257. https://doi.org/10.1016/j.wdp.2020.100257. [CrossRef] [Google Scholar]
- Plateforme Inter-professionnelle de la Chaîne de Valeur Manioc au Cameroun (PIP-CV). 2020. Cassava development corporation (CADECO), littérature grise, 80 p. [Google Scholar]
- Ramirez M, Bernal P, Clarke I, Hernandez I. 2018. The role of social networks in the inclusion of small-scale producers in agri-food developing clusters. Food Policy 77: 59–70. https://doi/org/10.1016/j.foodpol.2018.04.005. [CrossRef] [Google Scholar]
- Reardon T, Christopher B, Berdegué J, Swinnen J. 2009. Agrifood industry transformation and small farmers in developing countries. World Development 37(11): 1717–1727. https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2008.08.023. [CrossRef] [Google Scholar]
- République du Cameroun. 2020. Stratégie Nationale de Développement 2020–2030. Pour la transformation structurelle et le développement inclusif, 230 p. Disponible sur : https://minepat.destiny-innovation.com/fr/cat_doc/prospective-et-planification-strategique/. [Google Scholar]
- Requier-Desjardins D, Sautier D, Touzard JM. 2007. Dossier Systèmes agroalimentaires localisés. Économies et sociétés (29): 1465–1484. [Google Scholar]
- Soule Adam N, Temple L, Kwa M, Mathe S. 2022. Functional analysis to strengthen an agricultural innovation process: The case of seedlings from stem fragments plantain propagation technology in Cameroon. International Horticultural Congress (IHC 2022). Angers, France: ISHS, 31 p. Disponible sur : https://agritrop.cirad.fr/601985/. [Google Scholar]
- Temple L, Lançon F, Palpacuer F, Paché G. 2011. Actualisation du concept de filière dans l’agriculture et l’agroalimentaire. Economies et sociétés, Série AG Systèmes agroalimentaires 33: 1785–1797. [Google Scholar]
- Temple L, Dabat MH, Avadi A. 2023. Intégration de la traçabilité dans les méthodes d’analyse de filières : quels défis pour la bioéconomie dans les pays en développement. Technologie Innovation (in press) [Google Scholar]
- Thiele G, Dufour D, Vernier P, Mwanga RO, Parker ML, Schulte Geldermann E, et al. 2021. A review of varietal change in roots, tubers and bananas: Consumer preferences and other drivers of adoption and implications for breeding. International Journal of Food Science & Technology 56(3): 1076–1092. https://doi.org/10.1111/ijfs.14684. [CrossRef] [PubMed] [Google Scholar]
- Tran T, Abass A, Taborda Andrade LA, Chapuis A, Precoppe M, Adinsi L, et al. 2022. Cost-effective cassava processing: Case study of small-scale flash-dryer reengineering. In: Thiele G, Friedmann M, Campos H, Polar V, Bentley JW, eds. Root, tuber and banana food system innovations. Cham (Switzerland): Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030-92022-7_4. [Google Scholar]
- Torre A, Zimmermann JB. 2015. Des clusters aux écosystèmes industriels locaux. Revue d’économie industrielle 152: 13–38. https://doi.org/10.4000/rei.6204. [CrossRef] [Google Scholar]
- Varlet F. 2000. Institutions publiques et croissance agricole au Cameroun. Thèse de doctorat, Université de Montpellier, ENSA, 320 p. [Google Scholar]
Current usage metrics show cumulative count of Article Views (full-text article views including HTML views, PDF and ePub downloads, according to the available data) and Abstracts Views on Vision4Press platform.
Data correspond to usage on the plateform after 2015. The current usage metrics is available 48-96 hours after online publication and is updated daily on week days.
Initial download of the metrics may take a while.