Numéro |
Cah. Agric.
Volume 25, Numéro 6, Novembre-Décembre 2016
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Numéro d'article | 65008 | |
Nombre de pages | 8 | |
Section | Études originales / Original Studies | |
DOI | https://doi.org/10.1051/cagri/2016049 | |
Publié en ligne | 21 décembre 2016 |
Research Article / Article de recherche
Evolution of a milkshed and role of alternative milk collection centres in Egypt
Évolution d’un bassin laitier et rôle des centres de collecte de lait alternatifs en Égypte
1 CIRAD, UMR SELMET, TA C-112/A, Campus international de Baillarguet, 34398 Montpellier Cedex 5, France
2 Department of Animal Production, Faculty of Agriculture, Cairo University, Giza, Egypt
3 ICARDA, BP 6299, Station Exp. INRA-Quich, rue Hafiane Cherkaoui, Agdal Rabat-Institutes, Rabat, Morocco
4 Animal Production Research Institute, Animal Production System Research Department, Dokki, Giza, Egypt
5 Department of Animal Production, Faculty of Agriculture, Cairo University, Giza, Egypt
6 ICARDA, 15 G. Radwan Ibn El-Tabib Street, Giza, Egypt
⁎ Corresponding author: annabelle.daburon@cirad.fr
In Egypt, an agro-industrial company, in association with a non-governmental organization, began setting up milk collection centres within producers’ organizations in 2011. The project was very active in the Beni Suef Governorate. This article analyses the milkshed evolution over the past 50 years and the project impact. Using interviews and historical data, a diachronic analysis was performed. The evolution can be divided into four phases: before 1980, dairy products were primarily sold on the local market; from 1980 to 2000, a “milkshed centred” development drove the dairy sector; from 2000 to 2011, the sector was driven by the demand in Greater Cairo; and since 2011, the arrival of the agro-industry has introduced new dynamics in local milk collection. Locally, the development of collection centres led to a rise in milk prices and improvements to milk hygienic quality. Demographic and dietary changes have stimulated demand for dairy products. Liquid milk collection has developed since the liberalization of public policies and improved infrastructure. The agro-industry is struggling to penetrate the highly competitive local milk collection sector and the model's future is uncertain.
Résumé
En Égypte, depuis 2011, une entreprise agro-industrielle, avec l’aide d’une organisation non-gouvernementale, implante des centres de collecte de lait au sein d’organisations de producteurs. Ce projet a été très actif dans le gouvernorat de Beni Suef. Cet article analyse les évolutions du bassin laitier au cours des 50 dernières années et les influences du projet. À l’aide d’entretiens et de données historiques, une analyse diachronique a été conduite. Quatre séquences se dégagent de cette évolution. Avant 1980, le commerce de produits laitiers sur le marché local dominait ; de 1980 à 2000, un développement « bassin centré » du secteur laitier a eu lieu ; de 2000 à 2011, la demande du Grand Caire a stimulé le secteur ; et depuis 2011, l’entrée de l’agro-industrie dans la collecte locale a introduit de nouvelles dynamiques. Localement, les centres de collecte ont permis une revalorisation des prix du lait et une amélioration de sa qualité sanitaire. Les évolutions démographiques et des régimes alimentaires ont stimulé les demandes en produits laitiers. La libéralisation des politiques publiques et l’amélioration des infrastructures ont favorisé l’essor de la collecte de lait liquide. L’agro-industrie semble avoir du mal à s’insérer dans la collecte du lait de Beni Suef, fortement concurrentielle, et l’avenir du modèle promu est incertain.
Key words: milk collection / regional development / family farms / dairy industry / Egypt
Mots clés : collecte du lait / développement régional / exploitation agricole familiale / industrie laitière / Égypte
© A. Daburon et al., Published by EDP Sciences 2016
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