Numéro |
Cah. Agric.
Volume 34, 2025
Réduire l’utilisation des pesticides agricoles dans les pays du Sud : verrous et leviers socio-techniques / Reducing the use of agricultural pesticides in Southern countries: socio-technical barriers and levers. Coordonnateurs : Ludovic Temple, Nathalie Jas, Fabrice Le Bellec, Jean-Noël Aubertot, Olivier Dangles, Jean-Philippe Deguine, Catherine Abadie, Eveline Compaore Sawadogo, François-Xavier Cote
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Numéro d'article | 19 | |
Nombre de pages | 13 | |
DOI | https://doi.org/10.1051/cagri/2025015 | |
Publié en ligne | 3 juin 2025 |
Article de recherche / Research Article
Toward a comprehensive analysis of pesticide use in Cambodian rice farming and identification of levers for its reduction
Analyse détaillée de l’usage des pesticides en riziculture au Cambodge et identification des leviers pour leur réduction
1
Ecosystem Services and Land Use Research Centre (ECOLAND), Graduate School, Royal University of Agriculture, Phnom Penh, Cambodia
2
Centre Norbert Elias, CNRS, UA, AMU, Marseille, France
3
CIRAD, UPR AIDA, F-34398 Montpellier, France
4
AIDA, CIRAD, Univ Montpellier, Montpellier, France
5
Institute of Technology of Cambodia (ITC), Phnom Penh, Cambodia
* Corresponding author: mathilde.sester@cirad.fr
This article reports on pesticide use in rice production by 210 farmers across seven provinces in Cambodia along a gradient of intensification defined by the number of rice crops per year. Using descriptive statistics and thematic analysis of both qualitative and quantitative data, we compare rice production systems with one, two, or three crops per year. The level of pesticide use was assessed through spraying frequency and the type of pesticide used, the pests targeted by farmers, and their active ingredients. The results indicate varying intensities of pesticide use, with the highest application rates per cycle, particularly of insecticides, in the three-crop rice system. Farmers primarily rely on advice from local pesticide sellers for their choice of product and application rate and often mix different pesticides to enhance efficacy. Through on-site visits, 68 different active ingredients were identifiedd on the labels of pesticide packages stored on farms. Farmers expressed concern about the health and environmental risks associated with pesticide use. Our study highlights the complex relationships between agricultural intensification and pesticide use, as well as the importance of tailored extension services that offer information, education, and training to help farmers mitigate the risks of intensive pesticide use. It also underscores the need for ongoing surveys to document agricultural practices in evolving systems.
Résumé
Notre étude documente l’utilisation des pesticides dans les cultures de riz de 210 agriculteurs à travers sept provinces du Cambodge, selon un gradient d’intensification défini par le nombre de cycles de riz par an. Des statistiques descriptives et des analyses thématiques des données qualitatives et quantitatives ont permis de comparer des systèmes rizicoles à un, deux ou trois cycles par an. Le niveau d’usage des pesticides a été évalué selon la fréquence de traitement et les types de pesticides utilisés, les bioagresseurs ciblés par les agriculteurs ainsi que les matières actives. Les résultats indiquent différentes intensités d’usage des pesticides, les parcelles avec trois cycles de riz par an ayant les plus hautes fréquences d’application par cycle, en particulier pour les insecticides. Les agriculteurs de l’enquête sont surtout dépendants des vendeurs de pesticides locaux pour le choix des produits et des doses appliquées et ils mélangent souvent différents pesticides pour en améliorer l’efficacité. Lors des visites sur site, 68 matières actives différentes ont été identifiées sur les emballages de pesticides conservés par les agriculteurs. Les personnes interrogées ont fait part de leur inquiétude concernant les dangers pour la santé et les risques environnementaux. Cette étude met en évidence les relations complexes entre l’intensification agricole et l’usage des pesticides, ainsi que l’importance de services d’appui agricole adaptés pour l’éducation et la formation des agriculteurs. Elle reflète aussi la nécessité de suivis réguliers des pratiques agricoles dans des systèmes en rapide évolution.
Key words: agricultural practices / pesticide application / active ingredients / human health
Mots clés : pratiques agricoles / application de pesticides / matières actives / santé humaine
© L. Ngang et al., Hosted by EDP Sciences 2025
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