Issue |
Cah. Agric.
Volume 31, 2022
|
|
---|---|---|
Article Number | 22 | |
Number of page(s) | 8 | |
DOI | https://doi.org/10.1051/cagri/2022020 | |
Published online | 13 September 2022 |
Article de recherche / Research Article
Food habits and beliefs about Moringa oleifera among South African student mothers: a qualitative study
Habitudes alimentaires et croyances sur le Moringa oleifera chez les étudiantes-mères sud-africaines : une étude qualitative
1
Centre des Sciences du Goût et de l’Alimentation, AgroSup Dijon, CNRS, INRAE, Univ. Bourgogne Franche-Comté, F-21000 Dijon, France
2
Univ. Bourgogne Franche-Comté, AgroSup Dijon, PAM UMR A 02.102, F-21000 Dijon, France
3
Department of Agricultural Economics Extension, University of Fort Hare, Alice 5700, South Africa
4
Medicinal Plants & Economic Development (MPED) Research Centre, University of Fort Hare, Alice 5700, South Africa
* Corresponding author: amel_hedhili@etu.u-bourgogne.fr; amelhdhili91@gmail.com
The problems of malnutrition constitute a major challenge in South Africa, particularly affecting the underprivileged populations of the Eastern Cape and Limpopo provinces. The present study aimed to gain an understanding of how to improve the nutritional intake of South African university student mothers and their children by the introduction of Moringa oleifera in their food. Focus Group Discussion was implemented at two previously historically disadvantaged universities with predominantly black student populations, namely the University of Fort Hare and the University of Limpopo. Findings from the participants’ discussion about food habits and barriers to healthy eating show that there is a gap between healthy eating knowledge and eating habits. Despite the high level of awareness of the importance of nutritional intake, most of the study participants and their children consume less healthy foods. Due to the high cost of healthy food and their limited income, student mothers face substantial financial constraints when trying to make healthy changes in their food habits. Moreover, student mothers’ positive beliefs about the nutritional benefits of Moringa are insufficient to encourage its consumption. Finally, student mothers agree about using Moringa as a nutritional supplement. Maize porridge (pap) appears to be the preferred staple food for Moringa supplementation because of its palatability, satiating power, availability, affordability, and ease of preparation.
Résumé
Les problèmes de malnutrition constituent un défi majeur en Afrique du Sud, touchant particulièrement les populations défavorisées des provinces du Cap-oriental et du Limpopo. La présente étude vise à comprendre comment améliorer l’apport nutritionnel des étudiantes-mères sud-africaines et de leurs enfants par l’introduction de Moringa oleifera dans leur alimentation. Des groupes de discussion ont été mis en place dans deux universités historiquement défavorisées, avec une population étudiante noire prédominante, l’Université de Fort Hare et l’Université du Limpopo. Les résultats des discussions des participantes sur les habitudes alimentaires et les obstacles à une alimentation saine ont montré qu’il existe un décalage entre les connaissances en matière d’alimentation saine et leurs habitudes alimentaires. Malgré un niveau élevé de sensibilisation à l’importance des apports nutritionnels, la plupart des participantes et leurs enfants consomment des aliments peu sains. Le coût élevé des aliments bons pour la santé, comparé au faible revenu de la plupart des participantes, montre que les moyens financiers sont l’un des facteurs les plus importants qui empêchent les mères de changer leurs habitudes alimentaires. En outre, les croyances positives exprimées par les participantes sur les avantages nutritionnels du Moringa ne sont pas suffisantes pour promouvoir sa consommation. Enfin, les étudiantes-mères sont d’accord pour ajouter le Moringa comme complément nutritionnel. La bouillie de maïs (pap) semble être l’aliment de base préféré pour la supplémentation en Moringa en raison de sa palatabilité, de son pouvoir rassasiant, de sa disponibilité, de son prix abordable et de sa facilité de préparation.
Key words: Moringa oleifera / South Africa / focus group / food habits / student mothers
Mots clés : Moringa oleifera / Afrique du Sud / groupes de discussion / habitudes alimentaires / étudiantes-mères
© A. Hedhili et al., Hosted by EDP Sciences 2022
This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License CC-BY-NC (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, except for commercial purposes, provided the original work is properly cited.
Current usage metrics show cumulative count of Article Views (full-text article views including HTML views, PDF and ePub downloads, according to the available data) and Abstracts Views on Vision4Press platform.
Data correspond to usage on the plateform after 2015. The current usage metrics is available 48-96 hours after online publication and is updated daily on week days.
Initial download of the metrics may take a while.