Issue
Cah. Agric.
Volume 29, 2020
Agriculture biologique en Afrique : diversité des trajectoires. Coordonnateurs : Ludovic Temple, Hubert de Bon
Article Number 3
Number of page(s) 7
DOI https://doi.org/10.1051/cagri/2020002
Published online 17 February 2020
  • Adebiyi JA, Olabisi LS, Richardson R, Liverpool-Tasie LSO, Delate K. 2020. Drivers and constraints to the adoption of organic leafy vegetable production in Nigeria: a livelihood approach. Sustainability 12(1): 96. [Google Scholar]
  • Allaire G. 2016. Que signifie le « développement » de l’AB ? Innovations agronomiques 51: 1–17. [Google Scholar]
  • Andriamampianina L, Temple L, De Bon H, Malézieux E, Makowski D. 2018. Evaluation pluricritères de l’agriculture biologique en Afrique subsaharienne par élicitation probabiliste des connaissances d’experts. Cahiers Agricultures 27(4): 45002. DOI: 10.1051/cagri/2018030. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
  • Bakehe JP. 2018. Productivité agricole et déforestation dans le bassin du Congo. Economie rurale 366: 5–19. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Bateman ML, Day RK, Luke B, Edgington S, Kuhlmann U, Cock MJ. 2018. Assessment of potential biopesticide options for managing fall armyworm (Spodoptera frugiperda) in Africa. Journal of Applied Entomology 142(9): 805–819. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Baudry J, Pointereau P, Seconda L, Vidal R, Taupier-Letage B, Langevin B, et al. 2019. Improvement of diet sustainability with increased level of organic food in the diet: findings from the BioNutriNet cohort. The American Journal of Clinical Nutrition 109(4): 1173–1188. [CrossRef] [PubMed] [Google Scholar]
  • Bayiha GP, Temple L, Mathe S, Nesme T. 2019. Typologie et perspective d’évolution de l’AB au Cameroun. Cahiers Agricultures 28: 3. DOI: 10.1051/cagri/2019003. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
  • Bellon S, Penvern S. 2014. Organic food and farming as a prototype for sustainable agricultures. In Bellon S, Penvern S, eds. Organic farming, prototype for sustainable agricultures. Dordrecht: Springer, pp. 1–19. [Google Scholar]
  • Bendjebbar P. 2018. La trajectoire d’institutionnalisation de l’agriculture biologique en Ouganda, success story de l’Afrique subsaharienne. Cahiers Agricultures 27(4): 45003. DOI: 10.1051/cagri/2018029. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
  • Branchet P, Cadot E, Fenet H, Sebag D, Ngatcha BN, Borrell-Estupina V, et al. 2018. Polar pesticide contamination of an urban and peri-urban tropical watershed affected by agricultural activities (Yaoundé, Center Region, Cameroon). Environmental Science and Pollution Research 25(18): 17690–17715. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Brureau L, Emeville E, Helissey C, Thome JP, Multigner L, Blanchet P. 2019. Endocrine disrupting-chemicals and biochemical recurrence of prostate cancer after prostatectomy: A cohort study in Guadeloupe (French West Indies). International Journal of Cancer 146(3): 657–663. DOI: 10.1002/ijc.32287. [CrossRef] [PubMed] [Google Scholar]
  • Bui S, Cardona A, Lamine C, Cerf M. 2016. Sustainability transitions: Insights on processes of niche-regime interaction and regime reconfiguration in agri-food systems. Journal of Rural Studies 48: 92–103. [Google Scholar]
  • Carimentrand A. 2008. Les enjeux de la certification biologique et équitable du quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) du consommateur au producteur. Thèse Économies et finances, Université de Versailles St Quentin en Yvelines. https://halshs.archives-ouvertes.fr/tel-01251410. [Google Scholar]
  • Daviron B. 2019. Biomasse : une histoire de richesse et de puissance. Versailles: Quae. [Google Scholar]
  • De Bon H, Temple L, Malézieux E, Bendjebbar P, Fouilleux E, Silvie P. 2018. L’agriculture biologique en Afrique : un levier d’innovations pour le développement agricole. Perspective 48. DOI: 10.19182/agritrop/00035. [Google Scholar]
  • De Bon H, Brun-Diallo L, Sène JM, Simon S, Sow MA. 2019. Rendements et pratiques des cultures maraîchères en agriculture biologique au Sénégal. Cahiers Agricultures 28: 2. DOI: 10.1051/cagri/2019001. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
  • Desquilbet M, Maigné E, Monier-Dilhan S. 2018. Organic food retailing and the conventionalisation debate. Ecological Economics 150: 194–203. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Dorin B, Joly PB. 2019. Modelling world agriculture as a learning machine? From mainstream models to Agribiom 1.0. Land Use Policy. DOI: 10.1016/j.landusepol.2018.09.028. [Google Scholar]
  • Dury S, Vall E, Imbernon J. 2017. Production agricole et sécurité alimentaire en Afrique de l’Ouest. Cahiers Agricultures 26(6): 61001. DOI: 10.1051/cagri/2017047. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
  • Dury S, Bendjebbar P, Hainzelin E, Giordano T, Bricas N, eds. 2019. Food systems at risk: new trends and challenges. Rome, Montpellier, Brussels: FAO, CIRAD and European Commission. DOI: 10.19182/agritrop/00080. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Faure G, Chiffoleau Y, Goulet F, Temple L, Touzard JM. 2018. Renouveler les regards sur l’innovation dans les systèmes agricoles et alimentaires. In Faure G, Chiffoleau Y, Goulet F, Temple L, Touzard JM, eds. Innovation et développement dans les systèmes agricoles et alimentaires. Versailles: Quae, p. 5–16. [Google Scholar]
  • Fouilleux E, Loconto A. 2017. Voluntary standards, certification, and accreditation in the global organic agriculture field: A tripartite model of techno-politics. Agriculture and Human Values 34(1): 1–14. [Google Scholar]
  • François M, Moreau R, Sylvander B. 2005. Agriculture biologique en Martinique. Expertise collégiale. Bondy: IRD Éditions, 304 p. [Google Scholar]
  • Hauser M, Lindtner M. 2017. Organic agriculture in post-war Uganda: Emergence of pioneer-led niches between 1986 and 1993. Renewable Agriculture and Food Systems 32(2):169–178. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Kahane R, Hodgkin T, Jaenicke H, Hoogendoorn C, Hermann M, Keatinge DJDH, et al. 2013. Agrobiodiversity for food security, health and income. Agronomy for Sustainable Development 33(4): 671–693. [Google Scholar]
  • Kesse-Guyot E, Baudry J, Allès B, Péneau S, Touvier M, Méjean C, et al. 2018. Déterminants et corrélats de la consommation d’aliments issus de l’agriculture biologique. Résultats du projet BioNutriNet. Cahiers de nutrition et de diététique 53(1): 43–52. [Google Scholar]
  • Kirchmann H, Kätterer T, Bergström L, Börjesson G, Bolinder MA. 2016. Flaws and criteria for design and evaluation of comparative organic and conventional cropping systems. Field Crops Research 186: 99–106. [Google Scholar]
  • Kwa M, Temple L. 2019. Le bananier plantain. Enjeux socio-économiques et techniques, expériences en Afrique intertropicale. Versailles: Quæ, CTA, Presses agronomiques de Gembloux, 84 p. [Google Scholar]
  • Lamine C. 2012. Changer de système : une analyse des transitions vers l’agriculture biologique à l’échelle des systèmes agri-alimentaires territoriaux. Terrains & travaux 1: 139–156. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Lemeilleur S, Allaire G. 2018. Système participatif de garantie dans les labels du mouvement de l’agriculture biologique. Une réappropriation des communs intellectuels. Économie rurale 365: 7–27. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Lesur-Dumoulin C, Malézieux E, Ben-Ari T, Langlais C, Makowski D. 2017. Lower average yields but similar yield variability in organic versus conventional horticulture. A meta-analysis. Agronomy for Sustainable Development 37(5). DOI: 10.1007/s13593-017-0455-5. [CrossRef] [PubMed] [Google Scholar]
  • Lotter D. 2015. Facing food insecurity in Africa: Why, after 30 years of work in organic agriculture. I am promoting the use of synthetic fertilizers and herbicides in small-scale staple crop production. Agriculture and Human Values 32(1): 111–118. [Google Scholar]
  • Ministère de l’Économie et de la Planification du Territoire, République du Cameroun. 2018. Note d’analyse prospective : l’agriculture biologique, l’agriculture de demain ? République du Cameroun, Yaoundé: Minepat, 18 p. [Google Scholar]
  • Muller A, Schader C, El-Hage Scialabba N, Brüggemann J, Isensee A, Erb KH, et al. 2017. Strategies for feeding the world more sustainably with organic agriculture. Nature Communications 8(1). DOI: 10.1038/s41467-017-01410-w. [Google Scholar]
  • Mukanga M, Matumba L, Makwenda B, Alfred S, Sakala W, Kanenga K, et al. 2019. Participatory evaluation of groundnut planting methods for pre-harvest aflatoxin management in Eastern Province of Zambia. Cahiers Agricultures 28: 1. DOI: 10.1051/cagri/2019002. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
  • Muneret L, Thiéry D, Joubard B, Rusch A. 2018. Deployment of organic farming at a landscape scale maintains low pest infestation and high crop productivity levels in vineyards. Journal of Applied Ecology 55(3): 1516–1525. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Nieddu M, Vivien FD. 2015. La chimie verte, une fausse rupture ? Les trajectoires de la transition écologique. In: Pahun J, Fouilleux, ed. Revue française de socio-économie 2: 139–153. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Pahun J, Fouilleux È, Daviron B. 2018. De quoi la bioéconomie est-elle le nom ? Genèse d’un nouveau référentiel d’action publique. Natures Sciences Sociétés 26(1): 3–16. https://doi.org/10.1051/nss/2018020. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
  • Reganold JP, Wachter JM. 2016. Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants 2(2): 15221. [CrossRef] [PubMed] [Google Scholar]
  • Ruf F, Kone S, Bebo B. 2019. Le boom de l’anacarde en Côte d’Ivoire : transition écologique et sociale des systèmes à base de coton et de cacao. Cahiers Agricultures 28: 21. DOI: 10.1051/cagri/2019019. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
  • Rundlöf M, Smith HG. 2006. The effect of organic farming on butterfly diversity depends on landscape context. Journal of Applied Ecology 43(6): 1121–1127. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Schwindenhammer S. 2017. Global organic agriculture policy-making through standards as an organizational field: When institutional dynamics meet entrepreneurs. Journal of European Public Policy 24(11): 1678–1697. [Google Scholar]
  • Searchinger TD, Wirsenius S, Beringer T, Dumas P. 2019. Publisher correction: Assessing the efficiency of changes in land use for mitigating climate change. Nature 565(7740): E9. [Google Scholar]
  • Seufert V, Ramankutty N, Mayerhofer T. 2017. What is this thing called organic? How organic farming is codified in regulations. Food Policy 68: 10–20. [Google Scholar]
  • Seufert V, Mehrabi Z, Gabriel D, Benton TG. 2019. Current and potential contributions of organic agriculture to diversification of the food production system. In: Agroecosystem diversity. Academic Press, pp. 435–452. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Silvie P, Martin J, Debru J, Vaissayre M. 2010. Le coton biologique au Paraguay. 2. Production et contraintes agronomiques. Biotechnologie, agronomie, société et environnement 14(2): 311–320. [Google Scholar]
  • Smith P. 2013. Delivering food security without increasing pressure on land. Global Food Security 2(1): 18–23. [Google Scholar]
  • Sourisseau JM, Bosc PM, Bonnal P, Bélières JF, Gasselin P, Valette E. 2018. In Bosc PM, Sourisseau JM, Bonnal V, Gasselin P, Valette E, Bélières JF, eds. Diversity of family farming around the World. Existence, transformations and possible futures of family farms. Springer, pp. 1–9. [Google Scholar]
  • Tankam C. 2017. L’organisation des marchés de producteurs de fruits et légumes biologiques à Nairobi, Kenya. Cahiers Agricultures 26(3): 35006. DOI: 10.1051/cagri/2017020. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
  • Temple L, De Bon H. 2020. Agriculture biologique en Afrique : diversité des trajectoires. Cahiers Agricultures Numéro thématique. https://www.cahiersagricultures.fr/fr/component/toc/?task=topic&id=795. [Google Scholar]
  • Temple L, Touzard JM, Boyer J, Requier-Desjardins D. 2015. Comparaison des trajectoires d’innovation pour la sécurisation alimentaire des pays du Sud. Biotechnologie, agronomie, société et environnement 19(1): 53–61. http://popups.ulg.ac.be/1780-4507/index.php?id=11824. [Google Scholar]
  • Temple L, Chiffoleau Y, Touzard JM. 2018. Une histoire de l’innovation et de ses usages dans l’agriculture. In: Faure G, Chiffoleau Y, Goulet F, Temple L, Touzard JM, eds. Innovation et développement dans les systèmes agricoles et alimentaires. Versailles: Quae, pp. 19–37. [Google Scholar]
  • Van der Vossen HAM. 2005. A critical analysis of the agronomic and economic sustainability of organic coffee production. Experimental Agriculture 41(4): 449–473. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Wilbois KP, Schmidt J. 2019. Reframing the debate surrounding the yield gap between organic and conventional farming. Agronomy 9(2): 82. https://doi.org/10.3390/agronomy9020082. [CrossRef] [Google Scholar]
  • Willer H, Lernoud J. 2016. The world of organic agriculture. Statistics and emerging trends 2016. Research Institute of Organic Agriculture FiBL and IFOAM Organics International, 336 p. [Google Scholar]

Current usage metrics show cumulative count of Article Views (full-text article views including HTML views, PDF and ePub downloads, according to the available data) and Abstracts Views on Vision4Press platform.

Data correspond to usage on the plateform after 2015. The current usage metrics is available 48-96 hours after online publication and is updated daily on week days.

Initial download of the metrics may take a while.