Open Access
Editorial
Numéro |
Cah. Agric.
Volume 26, Numéro 6, Novembre-Décembre 2017
Production agricole et sécurité alimentaire en Afrique de l’Ouest. Coordonnateurs : Sandrine Dury, Eric Vall, Jacques Imbernon
|
|
---|---|---|
Numéro d'article | 61001 | |
Nombre de pages | 4 | |
Section | Editorial / Editorial | |
DOI | https://doi.org/10.1051/cagri/2017047 | |
Publié en ligne | 17 novembre 2017 |
- Affholder F, Poeydebat C, Corbeels M, Scopel E, Tittonell P. 2013. The yield gap of major food crops in family agriculture in the tropics: assessment and analysis through field surveys and modelling. Field Crops Research 143: 106–118. [CrossRef] [Google Scholar]
- Berti PR. 2015. Relationship between production diversity and dietary diversity depends on how number of foods is counted. Proceedings of the National Academy of Sciences-PNAS 112(42): E5656. Available from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26432884. [CrossRef] [Google Scholar]
- Bricas N, Tchamda C, Martin P. 2016. Les villes d'Afrique de l'Ouest et du Centre sont-elles si dépendantes des importations alimentaires ? Cahiers Agricultures 25(5): 10. Disponible sur https://doi.org/10.1051/cagri/2016036. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
- Byerlee D, de Janvry A, Sadoulet E. 2009. Agriculture for development: toward a new paradigm. Annual Review of Resource Economics 1: 15–31. [CrossRef] [Google Scholar]
- Deaton AS, Drèze J. 2009. Food and nutrition in India: facts and interpretations. Economic & Political Weekly XLIV(7): 42–65. Available from http://ssrn.com/paper=1135253. [Google Scholar]
- Dury S, Alpha A, Bichard A. 2015. The negative side of the agricultural–nutrition impact pathways: a literature review. World Food Policy 2(1): 78–100. Available from http://www.ipsonet.org/publications/open-access/world-food-policy/volume-2-number-1-spring-2015. [CrossRef] [Google Scholar]
- Dury S, Vall E, Imbernon J. 2017. Production agricole et sécurité alimentaire en Afrique de l'Ouest. Cahiers Agricultures, numéro thématique. Disponible sur https://www.cahiersagricultures.fr/fr/component/toc/?task=topic&id=675. [Google Scholar]
- Gerard F, Dury S, Belieres J-F, Keita MS, Benoit-Cattin M. 2012. Comparaison de plusieurs scénarios de lutte contre l'insécurité alimentaire au Mali. Cahiers Agricultures 21(5): 356–365. [Google Scholar]
- Godfray HC, Beddington JR, Crute IR, Haddad L, Lawrence D, Muir JF, et al. 2010. Food security: the challenge of feeding 9 billion people. Science 327: 812–818. [CrossRef] [PubMed] [Google Scholar]
- Gomez MI, Barrett CB, Raney T, Pinstrup-Andersen P, Meerman J, Croppenstedt A, et al. 2013. Post-green revolution food systems and the triple burden of malnutrition. Food Policy 42: 129–138. Available from http://ac.els-cdn.com/S0306919213000754/1-s2.0-S0306919213000754-main.pdf?_tid=411c4ce0-57d7-11e5-b4eb-00000aacb35f&acdnat=1441901952_022780868e9da2faec5c118eb6540b15. Go to ISI://WOS:000325738600013. [CrossRef] [Google Scholar]
- Griffon M. 2006. Nourrir la planète. Paris : Odile Jacob. [Google Scholar]
- Guibert H, Kueteyim PK, Bassala J-PO, M'Biandoun M. 2016. Intensifier la culture du maïs pour améliorer la sécurité alimentaire : le producteur du Nord Cameroun y a-t-il intérêt ? Cahiers Agricultures 25(6): 65006. Disponible sur https://doi.org/10.1051/cagri/2016048. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
- Haddad L. 2000. A conceptual framework for assessing agriculture-nutrition linkages. Food and Nutrition Bulletin 21(4): 367–373. Go to ISI://FSTA:2001-07-Aj1180. [CrossRef] [Google Scholar]
- Headey D, Chiu A, Kadiyala S. 2012. Agriculture's role in the Indian enigma: help or hindrance to the crisis of undernutrition ? Food Security 4(1): 87–102. Available from https://doi.org/10.1007/s12571-011-0161-0. [CrossRef] [Google Scholar]
- Headey D, Hoddinott J, Ali D, Tesfaye R, Dereje M. 2015. The other Asian enigma: explaining the rapid reduction of undernutrition in Bangladesh. World Development 66: 749–761. Available from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305750X14002873. [CrossRef] [Google Scholar]
- Herforth A, Lidder P, Gill M. 2015. Strengthening the links between nutrition and health outcomes and agricultural research. Food Security 7(3): 457–461. [CrossRef] [Google Scholar]
- Lourme-Ruiz A. 2017. Les femmes, au cœur de la relation entre production agricole et diversité de l'alimentation au Burkina Faso. Thèse de doctorat, Supagro, École Doctorale Économie et Gestion, Université de Montpellier. Sup. : Benoit-Cattin M, Dury S, Martin-Prével Y, 373 p. [Google Scholar]
- Lourme-Ruiz A, Dury S, Martin-Prével Y. 2016. Consomme-t-on ce que l'on sème ? Relations entre diversité de la production, revenu agricole et diversité alimentaire au Burkina Faso. Cahiers Agricultures 25(6): 11. Disponible sur https://doi.org/10.1051/cagri/2016038. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
- Malapit HJL, Kadiyala S, Quisumbing AR, Cunningham K, Tyagi P. 2015. Women's empowerment mitigates the negative effects of low production diversity on maternal and child nutrition in Nepal. The Journal of Development Studies 51(8): 1097–1123. Available from https://doi.org/10.1080/00220388.2015.1018904. [CrossRef] [Google Scholar]
- Ogundari K. 2014. The paradigm of agricultural efficiency and its implication on food security in Africa: what does meta-analysis reveal ? World Development 64: 690–702. Available from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305750X14002071. [CrossRef] [Google Scholar]
- Remans R, DeClerck FA, Kennedy G, Fanzo J. 2015. Expanding the view on the production and dietary diversity link: scale, function, and change over time. Proceedings of the National Academy of Sciences 112(45): 201518531. DOI: 10.1073/pnas.1518531112. [CrossRef] [Google Scholar]
- Sibhatu KT, Krishna VV, Qaim M. 2015. Production diversity and dietary diversity in smallholder farm households. Proceedings of the National Academy of Sciences 112(34): 10657–10662. Available from http://www.pnas.org/content/112/34/10657.full.pdf. [Google Scholar]
- Sraboni E, Malapit HJ, Quisumbing AR, Ahmed AU. 2014. Women's empowerment in agriculture: what role for food security in Bangladesh? World Development 61: 11–52. [CrossRef] [Google Scholar]
- Vall E, Marre-Cast L, Kamgang HJ. 2017. Chemins d'intensification et durabilité des exploitations de polyculture-élevage en Afrique subsaharienne : contribution de l'association agriculture-élevage. Cahiers Agricultures 26(2): 25006. Disponible sur https://doi.org/10.1051/cagri/2017011. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
- Vonthron S, Dury S, Alpha A, Fallot A, Bousquet F. 2016. L'intégration des concepts de résilience dans le domaine de la sécurité alimentaire : regards croisés. Cahiers Agricultures 25(6): 8. Disponible sur https://doi.org/10.1051/cagri/2016039. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
- Webb P, Kennedy E. 2014. Impacts of agriculture on nutrition: nature of the evidence and research gaps. Food and Nutrition Bulletin 35(1): 126–132. Go to ISI://WOS:000349134300013. [CrossRef] [PubMed] [Google Scholar]
Les statistiques affichées correspondent au cumul d'une part des vues des résumés de l'article et d'autre part des vues et téléchargements de l'article plein-texte (PDF, Full-HTML, ePub... selon les formats disponibles) sur la platefome Vision4Press.
Les statistiques sont disponibles avec un délai de 48 à 96 heures et sont mises à jour quotidiennement en semaine.
Le chargement des statistiques peut être long.