Open Access

Tableau 2

Analyse comparative de la rentabilité mensuelle de la vente au détail du riz étuvé importé et du riz étuvé local.

Comparative analysis of the monthly retail profitability of imported parboiled rice and local parboiled rice.

  Riz importé    Riz local


   Détails  Unité Coût unitaire Quantité mensuelle Valeur totale/mois Valeur 1 kg Coût unitaire Quantité mensuelle Valeur totale/mois Valeur 1 kg
Coûts fixes Location de magasin FCFA 15000 1 15 000   15 000 1 15 000  
  Taux d’occupation mensuel (importé 20 % et local 5 %)
   
3000       750  
  Bassine FCFA 2500 1 2500   2500 1 2500  
  Durée d’utilisation de la bassine (36 mois)     69       69,44  
  TOTAL COÛTS FIXES     3069 12     819 6
Coûts variables Consommations intermédiaires en filière (CIF)           
  Achat du riz étuvé FCFA/Kg 360 250 90 000 360 450 132 59 400  
  Total CIF       90 000 360     59400 450
  Consommations intermédiaires hors filière (CIHF)           
  Manutention  FCFA/Kg 1,6 250 400 1,6 2 132 264  
  Transport  FCFA/Kg 2 250 500 2 2 132 264  
  Communication  FCFA/Kg 250 0 0 1 132 132  
  Amortissement palettes  FCFA/Kg 2,1 250 525 2 2 132 264  
  Total CIHF 1425 6     924 7
  TOTAL COÛTS VARIABLES   91 425 366     60 324 457
Autres coûts (taxes de marchés)   FCFA/kg 1 250 250 1 1 132 132 1
Coût total de production         94 744 378,88     61 275 464
Recette   FCFA/Kg 400 250 100 000 400 500 132 66 000 500
     Marge nette FCFA     5256 21     4725 36
     RSI (mensuel) %     6 6     8 8

Current usage metrics show cumulative count of Article Views (full-text article views including HTML views, PDF and ePub downloads, according to the available data) and Abstracts Views on Vision4Press platform.

Data correspond to usage on the plateform after 2015. The current usage metrics is available 48-96 hours after online publication and is updated daily on week days.

Initial download of the metrics may take a while.