Open Access
Article de recherche / Research Article
Issue
Cah. Agric.
Volume 29, 2020
Article Number 15
Number of page(s) 10
DOI https://doi.org/10.1051/cagri/2020013
Published online 16 June 2020
  • ANSEJ. 2016. Mise en valeur des terres pour l’agriculture. Fiche technique. Algérie : ANSEJ. https://ansej.dz/images/fiches/agriculture/Mise_en_valeur_des_terres_pour_l_agriculture.PDF. [Google Scholar]
  • Bessaoud O. 2006. La stratégie de développement rural en Algérie. Options méditerranéennes, série A 71: 79–89. [Google Scholar]
  • Caswell M, Fuglie KO, Ingram C. 2001. Adoption of agricultural production practices: lessons learned from the US Department of Agriculture Area Studies Project. USA: United States Department of Agriculture, Economic Research Service. [Google Scholar]
  • Chauveau JP, Cormier Salem MC, Mollard E. 1999. L’innovation en agriculture : questions de méthodes et terrains d’observation. Paris : IRD, 362 p. [Google Scholar]
  • Derderi A, Daoudi A, Colin JP. 2015. Les jeunes agriculteurs itinérants et le développement de la culture de la pomme de terre en Algérie. L’émergence d’une économie réticulaire. Cahiers Agricultures 24(6): 387–395. DOI: 10.1684/agr.2015.0784. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
  • Diederen P, Van Meijl H, Wolters A, Bijak K. 2002. Innovation adoption in agriculture: earlyadopters and laggards. Cahiers d’Economie et de Sociologie Rurale 67: 29–50. [Google Scholar]
  • Djermoun A. 2009. La production céréalière en Algérie : les principales caractéristiques. Revue Nature et technologie 1(6): 45–53. [Google Scholar]
  • Eastwood C, Klerkx L, Nettle R. 2017. Dynamics and distribution of public and private research and extension roles for technological innovation and diffusion: Case studies of the implementation and adaptation of precision farming technologies. Journal of Rural Studies 49: 1–12. [Google Scholar]
  • Faure G, Chiffoleau Y, Goulet F, Temple L, Touzard JM. 2018. Innovation et développement dans les systèmes agricoles et alimentaires. Versailles, France : Quae, 259 p. [Google Scholar]
  • Fok M, Kone M, Djouara H, Dolo A. 2000. Combined and changing effects of market incentives, technical innovations and support on maize production in Southern Mali. In: The IAAE 24th International Conference, IAAE, Berlin, Germany. [Google Scholar]
  • Foltz JD, Chang HH. 2002. The adoption and profitability of rbST on Connecticut dairy farms. American Journal of Agricultural Economics 84(4): 1021–1032. [Google Scholar]
  • Gilly MC, Zeithaml VA. 1985. The elderly consumer and adoption of technologies. Journal of Consumer Research 12(3): 353–357. [Google Scholar]
  • Gu-Konu EY. 1999. Les concepts d’analyse du processus d’innovation agricole en Afrique. In : Chauveau JP, Cormier-Salem MC, Mollard E, eds. L’innovation en agriculture : questions de méthodes et terrains d’observation. Montpellier, France : IRD. [Google Scholar]
  • Hammadache H. 2015. Réformes des subventions du marché du blé en Algérie : une analyse en équilibre général calculable. Thèse de doctorat. Montpellier, France : Montpellier SupAgro. [Google Scholar]
  • Hitouche S, Pham H, Brabez F. 2019. Facteurs déterminant l’implication des opérateurs dans une politique de stockage incitative : cas du dispositif de régulation Syrpalac en Algérie. New Medit 18(1): 65–78. [Google Scholar]
  • Klerks L, Jansen J. 2010, Building knowledge systems for sustainable agriculture: supporting private advisors to adequately address sustainable farm management in regular service contacts. International Journal of Agricultural Sustainability 8(3): 148–163. [Google Scholar]
  • Knowler D, Bradshaw B. 2007. Farmers’ adoption of conservation agriculture: A review and synthesis of recent research. Food Policy 32(1): 25–48. [Google Scholar]
  • Lamani O, Ilbert H. 2016. La segmentation du marché oléicole. Quelles politiques de régulation du marché d’huile d’olive en Algérie ? New Medit 15(3): 19–29. [Google Scholar]
  • Lançon F, Méndez del Villar P. 2012. Effets comparés des politiques publiques sur les marchés du riz et la sécurisation alimentaire en Afrique de l’Ouest : dépasser le débat libéralisation versus protection. Cahiers Agricultures 21(5): 348–55. DOI: 10.1684/agr.2012.0586. [Google Scholar]
  • Leeuwis C. 2010. Changing views of agricultural innovation: implication for communicative intervention and science. In: Palis FG, ed. Research to impact: case studies for rural resource management for irrigated rice in Asia. Philippines: IFRRI, pp. 15–32. [Google Scholar]
  • Mabah Tene GL, Havard M, Temple L. 2013. Déterminants socio-économiques et institutionnels de l’adoption agricole sur le maïs à l’Ouest Cameroun. Tropicultura 31(2): 137–142. [Google Scholar]
  • MADRP. 2016. Contribution à l’élaboration d’un nouveau modèle de croissance économique à 2035 : stratégie de développement du secteur de l’agriculture, du développement rural et de la pêche 2035. Rapport ministériel. Algérie : MADRP, 74 p. [Google Scholar]
  • Naouri M, Kuper M, Hartani T. 2020. The power of translation: Innovation dialogues in the context of farmer-led innovation in the Algerian Sahara. Agricultural Systems 180: 102793. DOI: 10.1016/j.agsy.2020.102793 [Google Scholar]
  • OCDE. 2005. Manuel d’Oslo : principes directeurs pour le recueil et l’interprétation des données sur l’innovation, 3e édition. Oslo, Norvège : Organisation de coopération et de développement économiques (OCDE). [2019/05/20]. http://www.oecd.org/innovation. [Google Scholar]
  • Ouendeno ML, Daoudi A, Colin JP. 2015. Les trajectoires professionnelles des jeunes dans la néo-agriculture saharienne (Biskra, Algérie) revisitées par la théorie de l’agricultural ladder. Cahiers Agricultures 24(6): 396–403. DOI: 10.1684/agr.2015.0793. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
  • Ould Rebai A, Hartani T, Chabaca MN, Kuper M. 2017. Une innovation incrémentielle : la conception et la diffusion d’un pivot d’irrigation artisanal dans le Souf (Sahara algérien). Cahiers Agricultures 26(3): 35005. DOI: 10.1051/cagri/2017024. [CrossRef] [EDP Sciences] [Google Scholar]
  • Pouch T. 2015. L’agriculture et l’enjeu de l’innovation : dimensions générales et éclairage méditerranéen. CIHEAM Watch Letter 32: 5. [Google Scholar]
  • Roussy C, Ridier A, Chaib K. 2015. Adoption d’innovations par les agriculteurs : rôle des perceptions et des préférences. Working Paper 15(3), Toulouse, France : SMART-LERECO, INRA, 35 p. [Google Scholar]
  • Sauer J, Zilberman D. 2009. Innovation behavior at farm level – Selection and identification. In: 49th Annual Meeting of the German Association of Agricultural Economics and Sociology, GEWISOLA, Kiel, Allemagne, 26 p. [Google Scholar]
  • Warr P. 2008. Trade policy and the structure of incentives in Thai agriculture. ASEAN Economic Bulletin 25(3): 249–270. [Google Scholar]

Current usage metrics show cumulative count of Article Views (full-text article views including HTML views, PDF and ePub downloads, according to the available data) and Abstracts Views on Vision4Press platform.

Data correspond to usage on the plateform after 2015. The current usage metrics is available 48-96 hours after online publication and is updated daily on week days.

Initial download of the metrics may take a while.